Beauty Blacklist: Top 6 ingrediënten om te vermijden bij het kopen van cosmetica

 

Vrouwen absorberen elk jaar tot 5 kilo schadelijke chemicaliën uit producten voor persoonlijke verzorging. Het is verbazingwekkend als je bedenkt wat er in de producten zit die we elke dag gebruiken. Tot overmaat van ramp kan tot 80% van de producten voor persoonlijke verzorging die momenteel op de markt zijn, een of meer schadelijke ingrediënten bevatten die niet eens op het etiket staan. Sommige materialen, zoals lood, kunnen bijproducten of verontreinigingen van het fabricageproces zijn. Hier zijn zes ingrediënten die in veel make-upproducten voorkomen en die je absoluut wilt vermijden tijdens het winkelen.

1. Dierlijke delen

Het gebruik van schoonheidsproducten met ingrediënten van dierlijke oorsprong is een no-go voor vegetariërs, maar zelfs alleseters kunnen een beetje misselijk worden als ze vogel- of harig vet op hun gezicht hebben. Als dit jouw idee is, om make-up kopen weg te blijven van nerts- en emoe-oliën en -harsen, die te vinden zijn in nagelverharders, gezichtscrèmes, huidlotions en conditioners. Ze kunnen je huid misschien geen ernstige schade toebrengen, maar ze eisen zeker hun tol van onze harige kleine vrienden.

2. Parfum

De geur is één woord op bijna elke ingrediëntenlijst. Je vindt het in alles, inclusief parfums, lotions en shampoos. Aangezien deze informatie als een handelsgeheim wordt beschouwd, is het bedrijf niet verplicht om de chemicaliën waaruit de geur bestaat te vermelden. Wierook kan dus van nature meer dan 200 bekende nare chemicaliën en neurotoxinen bevatten.

3. Formaldehyde

Ja, dit is dezelfde die werd gebruikt om kikkers te bewaren die je moest ontleden in de wetenschapsles. Het is een veel voorkomende chemische stof die wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel, fungicide, ontsmettingsmiddel en antisepticum. Formaldehyde-dampen zijn erg irriterend en kunnen astma veroorzaken. Huidreacties na blootstelling komen zeer vaak voor omdat de chemische stof irriterend kan zijn en allergieën kan veroorzaken. Het is een zeer reactieve chemische stof en kan in combinatie met andere chemicaliën mutagene en kankerverwekkende effecten veroorzaken.

4. Parabenen

Methylparaben, ethylparaben, propylparaben en butylparaben klinken misschien als de speelkameraden van je tante, maar het zijn eigenlijk een groep chemicaliën die veel worden gebruikt als conserveringsmiddelen in cosmetica. Ongeveer 75-90% van de cosmetica gebruikt het. Van parabenen wordt gedacht dat het oestrogeenachtige stoffen zijn die sommige vrouwen vatbaar kunnen maken voor borstkanker.

5. Synthetische pigmenten

De felle juweelkleurige kleuren in veel wasbeurten en shampoos voor het lichaam, evenals de kleurstoffen die worden aangetroffen in haarspoelingen, haarkleuren en cosmetica, zijn meestal afkomstig van koolteer, dat bij mensen kanker kan veroorzaken. U kunt een synthetische kleur lokaliseren door FD&C of D&C op te zoeken en vervolgens de kleur en het nummer op de ingrediëntenlijst op te zoeken.